Titel: De underjordiskes gudstjänst.

Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

Jag törs inte säga, om det här inträffat i Anundsjö eller var det på något annat ställe, men berättelsen hörde jag, då jag var liten. Det var en person, som på julmorgonen gick upp till julottan. Då han kom till kyrkan, var där alldeles full upplysning, och en massa folk gick in. Han följde med de andra. Gudstjänsten gick i sin fulla och riktiga ordning, men han kände ej igen en enda människa, inte ens prästen. Så blev det slut på julnatten, och de gick ut allesammans. Just då kom det rätta kyrkfolket. Det var de underjordiske, som hållit den första julottan.