Uppteckning nummer LMV-K1113

Titel: Bortlovad åt fan.

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Det var en gång en kvinna som hade fått lära trolla av fan mot löfte, att denne skulle få hennes förstfödde son, då han var 12 år gammal. Pojken förstod, att något måste vara påtok, eftersom han inte fick lära sig läsa som andra barn. Han frågade sin mor om orsaken till detta, och hon talade om alltsammans för honom. Då gick pojken till prästen och bad honom hjälpa sig. Prästen lärde honom Fader vår, och då dagen kom, att fan skulle ta honom, förde han honom till kyrkan, ställde honom inom altarringen och tillsade honom att inte låta locka sig ut därifrån av någon, vem det än var, som försökte narra honom därtill. Där skulle pojken vara hela natten. så gick prästen. Den onde antog alla möjliga skepnader för att locka pojken pojken utom altarringen. Först såg han ut som gossens moder, seda som hans far, vidare såg han ut som andra bekanta däribland prästen själv. Allra sist kom han i sin egen skepnad och försökte skrämma pojken därifrån, men denne var ståndaktig, gnodde bara på och läste Fader vår hela natten. På morgonen kom prästen, men pojken trodde, att också han var den onde, så att han inte höll på få honom därifrån, fastän han var klädd i prästskrud. I den skepnaden kunde den onde inte uppträda, och det hade prästen sagt åt pojken. Men nu var gossen löst från den ondes våld. Då tog fan istället gossens mor.