Uppteckning nummer LMV-K409

Titel: Kyrkorå.

Meddelare: Hemmansägare Olof Gerdin  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Gärden

Det har varit den tron, att det finns ett kvinnligt rå för kyrkogården här i Nätra. De har t.o.m. namn på detta rå, nämligen Kristina. Hon skall bo uppe på kyrkvalvet. Flera stycken har i gången tid sett henne. Det var en kyrkväktare, som hette Hurtig, men det är så länge sedan, att jag inte minnes honom. Han hade en julmorgon träffat Kristina, då han skulle gå upp i tornet. Men hon ville inte släppa upp honom, för hon påstod, att han kommit för bittit. Då hade han gått efter en svart katt och burit under rocken. Nu hade rået ingen makt med honom. Hon hade sagt: "Om det inte vore för den svarta katten, du har under rocken, skulle jag ha lyfta ut dej, jag." "Hurtig" hade varit med i krig och sett många farligheter utan att blekna, men då han mötte Kristina vart han haj. Han hade själv sagt om den saken: "Jag har varit med i sjökrig och åtta bataljer, men jag har aldrig varit så pass rädd någon gång förut."