Titel: Dödbenet.

Meddelare: Jonas Olof Sellgren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Det var en gubbe härifrån socknen, som hade varit till en gubbe i Sidensjö för att söka bot åt sin hustru. Nu hade den där trollgubben i Sidensjö inte hemma vad han behövde, utan den, som sökte honom, skulle på återvägen gå in på kyrkogården och hämta ett dödben, som han skulle använda. Men nu hade han väl inte lärt honom, huru han skulle bära sig åt. Det duger inte, att man går in där och tar utan vidare, för den jorden är "överläst", och allt som där är, hör allmakten till. Man får lov att "muta" (offra) och sedan bära tillbaka ordentligt det man lånat. Nå, den där gubben blev själv så sjuk, att han inte höll på ta sig hem, och sen han kom hit, och jag fick försöka hjälpa honom, så gott jag kunde. Man bör åtminstone veta så pass att man inte bär sig dumt åt, då man går på körkgåln.