Titel: Besök på kyrkogården.

Meddelare: Födorådstagare Hans Edström  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Dala

Jakob Jonsson i Gallsäter minnes jag mycket väl. Han ansågs vara trollkarl och hade stor praktik som botare, men han var nog i grund och botten bedragare. Jag är barnfödd i Ytterlännes och har mina släktingar där. Nu var det så att något blev påtok där i gården varför de for till Jakob Jonsson och fick honom att resa med dit. En morbror till mig skjutsade honom. Jakob blev inte färdig att följa med förrän det blev mörkt. Då de kom till Ytterlännes gamla kyrka sade Jakob. "Stanna här med hästen, för jag måste in här ett tag." Svarade så morbror. "Kära ji, får jag följa med!" Jaa, det skulle han då få. Men då de kom fram till kyrkan sade Jakob: "Den här gången är det nog bäst vi vänder. Jag känner på mig, att du inte är nog säker att vara med om det här." -Hade inte morbror följt med, så hade han förstås stannat ett tag inne på kyrkogården och då hade det förstås kommit att heta att han varit där inne och gjort något underverk.