Titel: I benhuset.

Meddelare: Hemmansägare Edvard Sjöquist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Det var två karlar, som kom till tala om att var modig. Den ene hördes inte tro, att den andre var synnerligen styv i den vägen. Inte skulle han duga till att gå i benhuset och hämta en dödskalle mitt i natten, påstod han. Den andre var morsk. Han skulle försöka. -Då han kom i benhuset famlade han i mörkret, tills han fick tag på en skalle. Då sade en dov djup röst där inne: "Låt bli den där, den är min!" Han kastade den och tog en ny. "Låt bli den där!", sade rösten, "det är min fars". Så fortgick det hela släktregistret igenom. Men till slut tog karlen två skallar, och då rösten sade till honom att låta bli den där också, kastade han den ene och sprang med den andre, så att det lyckades för honom till slut. Men "anden" som han hörde, var ingen annan än kamraten, som ställt sig dit i förväg för att skrämma honom, och han höll inte på komma därifrån, ty han blev ut för de dödas andar och det med besked.