Titel: Hål på kyrkogården.

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

I forna tider fanns det en linoljefabrik här i socknen, nämligen i Ytterbölen, men den lades ned i början av 1800-talet. En av direktörerna för denna fabrik hette Olof Bergvik. Det var en hårdhjärtad, orättvis människa och den värsta processmakare man kan tänka sig. Huru orättvis saken än var, så vann nog Bergvik. Så dog han och skulle fraktas till graven. Då inträffade en hemsk tilldragelse. Hästarna blev alldeles som tokiga. Det var alldeles omöjligt hålla dem i styr. De satte sig i fullt sken, så att kistan skakade sönder och den dödes armar slängde på ömse sidor om kistan. detta troddes bero på hans onda leverne. Så blev han då begraven, men det var alldeles omöjligt fylla graven. Där bildades oupphörligen ett hål, som efter någon tid åter framträdde huru väl man än fyllde det. Förmodligen var det någon underminering av vattnet djupt nere, ty kyrkogården ligger ju alldeles vid älvstranden. Folket såg emellertid ett Guds straff över den dödes minne i detta.

Åldersuppgift saknas.