Titel: En dödgrävare av gamla sorten.

Meddelare: Födorådstagare N.P. Engholm  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Kärrsjö

Gamla kyrkväktare Billing var inte mörkrädd. Han hölls ofta på kyrkogården och grävde, sedan det var alldeles mörkt. Det var surt på kyrkogården, så att kistorna rent ut kom att ligga och flyta i vintergraven. Då de inte låg, som han ville, svor han och domderade med dem. En gång höll han ihop med liket av en bonde, som hette Per Olsson. Kistan låg inte stilla. "ligg som já lägg deg, din jävel!" sa han till den döde och fortfor: "du ha vöre 'n bäg fan i hele ditt liv, se du kan ta på ge deg nu din ...." och så svor han. Liken ville aldrig ruttna i kyrkogården, utan de gamla kistorna var alldeles friska, då han kastade upp dem. Han räknade ut, att det skulle bli bra bränsle av de där bräderna, varför han tog upp en hop av dem, bar hem och ställde dem bakom förstudörren. Men det skulle han inte ha gjort, ty de döda kom dit på natten och ville ha igen sina bräder. där ramlade de och skramlade med bräderna. Billing skrek åt dem:"Laga je härifrån, jere jävla, je ha int na här dell å göra." Men de lydde inte. Han måste bära bräderna tillbaka. Efter den dagen var han rysligt rädd, att något skulle bli taget från kyrkogården. Far min kom till honom en gång där han arbetade i kyrkogården. Där låg en hop alldeles riktig spik ur gamla kistor. Spik var dyr på den tiden, varför far ville ta med sig de där spikarna, men Billing skrek: "Nej, jäveln heller! Lät vara det där, du! Dä ä faliga saker, dä du!" Han dog för en 45 år sedan.