Titel: Troll-lappen fast.

Meddelare: Födorådstagare Jonas Sjödin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Sörgällsta

I Ullånger i Knäppe är en gumma, som nu är 70 år. Hon var född i Nordingrå. Där hade hon en kväll, medan hon var ung, varit på en "rockstuga." De var en hop ungdomar församlade där, som skrattade och hade sitt fyr för sig. Bäst det var, kom där in en lappgubbe. Skrattet och glammet fortgick som förr. Lappen tog det för, att de skrattade åt honom, och därför kastade han sig på golvet och skulle "spå dem" eller trolla. Han sparkade med benen och fäktade med armarna och höll igen ögonen. det såg ut som då ett djur håller på dö. De förstod, vad meningen var med detta. Nu var där en flicka, som hade hört sägas,att man skall kunna binda en person, som befinner sig i detta tillstånd, så att han ej skall kunna stiga upp. Man behöver bara ta en brädbit och rita ett kors i ansiktet på honom. Hon gjorde så, och lappen blev liggande till utseendet livlös. De blev rädda men visste sig ingen råd. Men om en stund kom lappens hustru. Då hon fick se gubben, förstod ho, huru det gått till, och sade: "Käre, om da är nå'n, som har nånting obytt ma' far, så sâg åt 'n, att han stig opp!" Hon som korsat honom i ansiktet, sade nu: "Stig opp nu, far!" Ögonblickligen sprang lappgubben upp och ut, och gumman hans följde efter. -Hon som var med om detta, tjänade här i byn i sin ungdom, och jag hörde henne själv berätta det.