Uppteckning nummer LMV-K858

Titel: Ihjälspådd av en lapp.

Meddelare: Jöns Persson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Bergvattnet

Farfar min, Jöns Jönsson i Mårdjön, hade stämt en gammellapp för att hans renar gjort skada på "föret" för honom. Lappen blev förstås ursinnig, och så kom han en dag hem till farfars. Gubben var sjuk, hade rygghåll, så att han kunde inte lämna sängen. Eljest hade han väl stigit upp och givit lappen ett "tjyvnyp", så att han hade fått ut blodet på honom sa hade han inte dygd till att "spå" honom, och hade han lyckats slå ur honon en tand, så hade det varit "utspådd" (slutspådd) för all framtid. Men nu måste han ligga stilla och höra på, huru lappen hotades. Så gick lappen därifrån, men han kom inte långt utom gården, förrän han kastade sig omkull och blev alldeles som död. Han låg och "spådde". Det var menningen att det skulle träffa farfar men i stället tog det åt min farbror, Erik Jönsson. Denne blev sjuk med detsamma och inom fyra dygn var han död. det började med att ena stortån svartnade, och så gick det undan för undan tills hela kroppen var svart, och då dog han. Detta skedde omkring 1816 eller 17.