Titel: Eld efter tattare.

Meddelare: Hemmansägare Sven Olofsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

Då tattare intet får som de vilja, brukar de hota ut, att olyckor skall komma över huset, där de blir nekade. För att deras hotelser icke skall göra någon verkan, har man brukat kasta en eldbrand efter dem, sedan de gått ut. Min farfar fick en gång se en tattare ute på gården. Han förstod, att han skulle komma in, och därför tog gubben "ellskia" (eldskeden d.v.s. askskyffeln) och stack in den i brasan. Tattaren kom in och ville låna hus men blev nekad. Då tog han till att hota ut allehanda olyckor. Farfar tog den nu eldröda "ellskia" ur brasan och sprang på tattaren. denne flydde undan, men farfar hann ifatt honom ute på gården och slog honom på ena kinden med "skia". Det blev ett förfärligt styggt sår, och karlen "blödde som då man slaktar en kalv". Det är väl omkring en hundra år, sedan detta skedde.