Titel: Behandling av spålappar.

Meddelare: Födorådstagare E Ersson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Skalmsjön

Min far tjänade i sin ungdom i Myckelgensjö. En gång kom det till gårds en hop lappar. Hur det bar sig till, blev lapparna elaka på bonden och skulle ta och spå honom. De kastade sig ned på golvet "å gjol tell se". Då sprang bonden på lapparna och slog dem med knytnäven i ansiktet, så att det strömmade blod ur mun och näsa på dem. Då blev far rädd och sprang ut. - Det har varit den tron, att den, som spår,förlorar kraften, om man tar ut blodet på honom. Det är nu en hundra år sedan detta skedde.