Uppteckning nummer LMV-K3095

Titel: Använd olycka.

Meddelare: F.d. torparen Olof Johan Lindgren  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Främmerbodvill

I min barndom talades det om att det för ej så länge sedan skule hava inträffat i Kläppsjön. En av bönderna satt en lördagskväll och läste i bibeln. Då fick han se hustrun i granngården komma smygandes så försiktigt och noga titta sig om. Då hon inte såg till någon, gick hon bort till ladugården och lade något i stenfoten, och så skyndade hon därifrån. Bonden gick dit och fann ett hopvecklat blått papper, som han tog därifrån. Då han var säker, att alla i den gård, varifrån gumman var, hade gått och lagt sig, tog han papperet gick dit och lade det under motsvarande knut på ladugården. Frampå natten brann ladugården upp i grunden. Det där papperet innehöll något trolltyg. Hade han ej skaffat bort det under sin ladugård så hade den brunnit ned.