Titel: Bonden med svartkonstboken.

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

En bonde hade fått tag på "svartkonstboken." Med till hjälp av den läste han fram "småkarlarna" (smådjävlarna) att de skulle arbeta åt honom. Han satte dem först att odla upp all hans jord, och det blev gjort bara på ett litet nafs. Sen kom de i nya och större skaror och ville ha mera arbete. Han satte dem till allt upptänkligt men ingenting räckte någon stund för dem, och då de intet hade att göra, var de farliga för honom. det började se hotande ut för honom, och inte var han så hemma i svartkonstboken, att han kunde läsa dem tillbaka till deras plats igen. Slutligen befallde han dem ge sig iväg ned till havsstranden och slå rep av sanden, men då fick han ro för dem, ty det blev ett ändlöst arbete även för "småkarlarna." Troligtvis håller de till där än i dag och ävlas.