Titel: Felslagen hotelse.

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

Då jag var barn, kom en granne och ville köpa smör av mamma. Hon hade nog smör, men hon "ombar" (kunde ej undvara) det ej. Då blev karlen arg och hotades: "Nog fan ska ni få äta kött istället för smör!" Han menade, att korna skulle stryka med för oss. Då han gick ut, tog mamma en eldbrand och kastade efter honom, för det har varit den tron, att man på detta sätt kan förta verkan av en annans hotelse och onda tanke. Underligt såg det ut. Han mistade bägge sina kor den sommaren. Det var han själv, som fick äta kött istället för smör, om det nu kom sig av eldbranden eller var det ett straff åt honom för hans syndiga hotelse.