Titel: I kast med den döde för att lära sig trolla.

Meddelare: Torpare J.P. Nordlander  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Visåsen

Det är en 5-6 år sedan en gammal gumma i Östanvik i Stigsjö dog. Hon hade varit en hemsk, elak käring. Jag har aldrig hört maken till att svära. Då hon nu stod lik i bryggstugan på gården, var det två Stigsjögubbar, som hittade på att de skulle iväg in till den döda och lära sig trolla.Dörren var låst, men de tog ifrån fönstret och klev in och drog skynket av käringen. Då de gick därifrån, lämnade de den döda bar och fönstret öppet. Det var några pojkar, som sett dem komma därifrån gården. Det stod bra nära, att de skulle ha blivit stämda och historien kom i tidningarna. Men de var inte nöjda med detta. En natt togo de och körde upp till kyrkogården, lämnade hästen utanför och gick in på den där käringens grav och var där en god stund. De skulle förstås försöka tala med henne och lära sig trolla. Jag känner de där karlarna mycket väl, och de leva än.