Titel: Trollkarlarna kyrkan och de döda.

Meddelare: Torpare J.P. Nordlander  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Visåsen

Då jag var 14 år, tjänade jag lilldräng hos Jonke Åberg i Gårdtjärn. På samma gård bodde Ol Isaksson. Han påstod själv, att han kunde trolla. Ofta talade han med mig om sådana ting, bl.a. om huru han lärt sig trolla. Jag vet inte om han ljög, men det såg inte så ut heller, och inte var han full heller. Jo, hans far, "Döv-Isak" kallad, var också trollkarl. Han tog med sig Ola, sonen sin, till kyrkan här i Viksjö en torsdagskväll. Fadern blåste i nyckelhålet, och då sprang kyrkdörren upp och det blev ljust inne i kyrkan. "Döv-Isak" gick ända fram till altaret, men Ola vågade inte gå in utan stod i dörren. Han såg då en hop huvudlösa (Det var självspillningar.) tillsammans med sin far och hörde, huru de samtalade med varandra. Så gick de även andra torsdagskvällen, men tredje torsdagskvällen gick han med fram till altaret, och då fick han lära sig trolla, men då försvor han sig också åt den onde. Han sade själv, att han hade intet minsta hopp att bli salig. "Men det mesta," sa Ol Isaksson "lärde jag, då jag skjutsade far till graven."Han sade, att han ensam skjutsat liket från byn Sela och till kyrkan, och det är 1 1/4 mil, och ställde så att han kom fram mellan 12 och 1 på natten. Hela tiden satt jag gränsle över kistan och talade med honom, och ta mej djäveln, tror jag inte, att jag lärde mig mesta delen den gången, sade han. Ensam hade han lyftat in den döde i likrummet. Ol Isaksson dog för en 15 år sedan.