Titel: Trollkarlar på kyrkogården.

Meddelare: Fiskare Nils Nordlander  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Bönhamn

Jag var en 12 eller 13 år. En äldre broder till mig blev sjuk i svår värk, och så skickades jag efter Jakob Jonsson i Gallsätt i Skog. Då jag kom dit var han inte hemma utan han hade blivit hämtad till en by i Bjärtrå. Varför jag körde dit efter honom. Då vi var på återvägen mötte vi vid Fantskog ett par fulla karlar, som kom körandes emot oss. De svor och skränade och ropade åt oss att köra ur vägen, men jag fick inte göra det för Jakob Jonsson. Då vi kom mitt för de där två, sade Jakob Jonsson: "Det står!" Ögonblickligen stannade deras häst och de fick den inte ur fläcken så länge vi såg dem. Då vi kom till Binböle, sade Jakob Jonsson: "Nu får det gå!" Det berättades senare att den där skjutsen måste stå kvar vid Fantskog ända tills dess. Då vi kom fram till Nordingrå kyrkvall, sade Jakob: "Nu får du vänta litet -här, för jag kan ingenting göra åt bror din, förrän jag varit in i kyrkan ett tag." Så gick han ner åt kyrkan och gravarna: Det hördes som han gick in i kyrkan, men det var mörkt, så att jag kunde inte se det. Angående bror min sade han, att han hade "förråkt värk." Han skulle ha varit för nära de osynlige. För att bota detta, eldade han en tegelsten röd och släppte den i vatten, och det vattnet kastade han sedan ut. Ja, pojken blev frisk, om det var av detta eller det läkte sig själv, vet jag ej.