Titel: Lära spela i kvarnen.

Meddelare: Hemmansägare Olof Gerdin  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Gärden

Medan jag var barn, levde i Bräcke by en båtsman, som gick under namnet Östgöte. Han var mycket skicklig fiolspelman. Han hade en son, som hette Nils. Denne ville om möjligt bli styvare än fadern. Nu hade han hört sägas, att det går bra få lära sig om man går i en bäckkvarn med fiolen tre torsdagskvällar å rad och sitter där och spelar. Han gjorde så. Första kvällen kom där till honom en fin herre och frågade, om han ville lära sig spela. det ville han förstås. Så undervisade honom den främmande, och spelet tog sig otroligt fort. Andra torsdagskvällen kom där en annan läromästare, som inte var lika vacker att se på, men han var ännu skickligare läromästare, så att då Nils nu kom hem, spelade han nu rent förunderligt, men hans mor såg en svart katt sitta i fönstret, sno och vända sig, och det såg ut som stolarna ville börja röra på sig. Så styvt spelade han. Tredje torsdagskvällen, han satt i kvarnen, kom "Gamm-kärn" själv. Han skulle ge honom den slutliga lärdomen. Men först skulle Nisse ta ut blod ur sitt vänstra lillfinger och skriva under ett kontrakt, som den onde läste upp för honom. Det innehöll, att Nils skulle höra djävulen till. Men då blev Nils rädd och sprang sin väg. Fiolen kastade han från sig på vägen hem. På morgonen gick han för att ta vara på sin fiol, men det hade regnat under natten så att fiolen gått upp i alla limningar. Det blev heller aldrig någon spelman av, Nils Östgöte.