Titel: Dödben-trollmedel-spökeri.

Meddelare: Hemmansägare Per August Uddfors  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Böle

Jon Månsson i Brunne levde före mitt minne. Han var egentligen ingen trollkarl, men sysslade dock åtskilligt med hemliga konster. Han hade i ett ihåligt träd i närheten av torpet en massa männsikoben, uppträdda på snören. Han hade en granne som hette Hans Jansson. De där gubbarna var svåra till att supa. En natt hade de varit hos Hans och supit, så att de blivit riktigt grundligt fulla. Då hade de varit efter det där benskramlet och haft det inne i stugan. De hade haft en sådan massa oskick för sig med de där benen, att det varit alldeles hemskt. Ryktet om det där uppträdet kom ut, men man ville inte riktigt tro det. Då hörde jag som barn pappa fråga Hans Janssons gumma, om det var sanning det där. Då började hon gråta, och sa att nog var det sanning, men hon ville inte närmare redogöra för saken. Dock tycktes det på henne som skulle det ha börjat spöka och väsnas den där natten. Emellertid blev det, att de skaffade de där benen tillbaka i kyrkogården.