Titel: Kuckelgubben och vitormarna.

Meddelare: E. U-g.  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Daniel Jonsson, en bonde här i gården långt tillbaka i tiden, var en riktig kuckelgubbe. Han brukade på vårarna, då ormen hade lektid, hämta "vitormar" borta i Vitberget. Ormarna tog han med bara händerna och hade dem levande med sig hem. Där lade han dem på bordet och satt och lekte med dem länge och sedan stoppade han in dem i flaskor och slog på dem brännvin. Detta s.k. ormbrännvin skulle vara bra för alla möjliga sjukdomar och krämpor. Sådant brännvin hade de förr i tiden i alla gårdar. Men en gång hade det hållit på gå illa för honom, då han var ute och hämtade vitormen. Då han väl fångat en av dem, kom där fram en sådan massa med ormar, att det var alldeles förfärligt, och allihopa rusade mot honom. Om han inte hade haft häst med sig, hade de väl tagit ihjäl honom, så trollkarl han än var.D. J-n. kastade sig upp på hästen och red hemåt det fortaste han kunde, men ormarna bet sig i stjärten och rullade som tunnband så fort, att hästen inte orkade hålla undan. Då tog D.Jn. av sig vadmalströjan och kastade åt dem, och strax överföll de den och hackade upp den i småbitar. Detta hindrade dem så pass, att gubben hann hem och slog igen gårdsporten efter sig, men det var också hög tid, ty i nästa ögonblick hörde han, huru ormarna kastade sig mot porten, men de fick väl ge sig iväg, då D.Jn. fick tid på sig göra sina små konster och knep.