Titel: Selkroken av rönn.

Meddelare: Arrendator Isak Söderhol´m  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Det var medan min far var pojke, då var det på Graninge en skräddarmästare som hette Lögdal. Han hade en gesäll, som de kallade "Tetting." De där två hade varjehanda upptåg för sig En gång var de i Stigsjö och skräddade i Sunnanåker. de hade mycket att göra, så att de satte och sydde på påskmorgon, då folket kom och körde till kyrkan. Säger så L. till T: "Vågar du en kanna brännvin, så skall jag göra så pass, här jag sitter, att hela den där raden av körare skall stanna?" Ja, han vågade. Som på en befallning stannade hela raden utom den siste; han körde förbi alla de andra. "Å, fanken!" sa Lögdal. "Den där hade selkroken av rönne! Jag tog med ( i formeln) allt inom töm och tygel men kom inte ihåg detta (ämne)" T. for genast efter till kyrkan och såg efter på den där hästen. Mycket riktigt. Selkroken var av rönn! De har mycket brukat begagna selkrokar och selpinnar av rönn, ty detta träslag har man trott skulle skydda hästen mot trolldom.