Titel: Att bota "förråkt."

Meddelare: Nils Petter Boding  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Smöråker

Då man "träffat för" något ont bör man veta, ur vilket element man "träffat för," innan man kan bota det. Detta kan man utröna på det här sättet. Man tar tre stenar: en ur vatten, en ur jord och en ur luften. Den senaste bör bör en längre tid ha legat så att den icke kommit i beröring med marken. Sen eldar man dessa stenar riktigt varma och släpper dem en i sänder i vatten. Den sten, som det piper i, anger i vilket element man "träffat för." Piper det i den sten, som är tagen ur jorden, så betyder det, att man "träffat för" ur jorden. sedan man tagit reda på detta, tar man av den, som "träffat för," tre hårstrån, tre naglar av vänster hand och tre naglar av vänster fot. Dessa nio delar släpper man i vatten, som man "blåst i" (se härom n:r 550). Då går man med detta till den plats där man ungefärligen vet att man "träffat för." Här kastar man det där tillagade vattnet baköver vänstra axeln och säger: "Lika visst och lika sant som Jungfu Maria icke fann frälsaren i graven, lika visst och lika sant skall N.N. bli bättre." Men då man nu går därifrån, får man inte på något villkor se sig tillbaka. Jag minnes en gång, då jag varit och kastat ut för en, att det högg i en sådan tvärkastig storm. Men det blev lugnt lika fort.

Se även uppteckning nr. 550 i bok II 1915.