Titel: Norrinnande vatten.

Meddelare: Hustru Anna Erika Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Hos Ivar Jacksson i Dabbsjö hade de en jätarjänta, som blev sjuk. Hon bara tvintes av och blev mager och eländig. Då skickade Ivar efter bror sin, Ol Jackss'n som var "vis". Han lämnade en tom flaska åt Ivar och sa: "Nu skall du gå yst (öst) på berget och söka, så finner du en kallkälla, som rinner mot nordstjärnan. Stoppa ner flaskan i källan och tag henne full och sätt i korken nere i vattnet! Och sen skall du gå nerefter bäcken och bryta tre ålderkvistar (al) och kasta i källan." Ivar sa, att så länge som han varit i Dabbsjön, så hade han inte sett till någon källa öst på berget, men nu fann han henne utan vidare. Då han skulle söka efter alkvistarna, hittade han inga, varför han i stället tog tre rönnkvistar och kastade i källan. Då Ol J-n. fick tag på flaskan, skakade han den först riktigt hårt och så tittade han igenom den och sa: "Hm,hm! Du fann inte, det jag satte för- men det får väl vara bra, som det är." Men då, sa Ivar, blev han så förskräckt, att han höll på "sig ihop" (segna ihop). Att han kunde se så väl! Ja, Ol Jn. lagade till i det där vattnet och tvättade flickan, och det stod inte länge på, förrän hon blev frisk och stark.