Titel: Ett liktal - liket stulet ur graven.

Meddelare: Erik Hällström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Rotudden

Erik Ellsin i Älgsjö körde ihjäl sig, då han skulle skjutsa ett brännvinsfat från Härnösand till Sollefteå, till Pålsmässomarknaden. Det stjälpte för honom och han krossades under lasset. Erke var en äkta dålig människa, stal och lönnkrögde. Jag hörde liktalet över honom. Det var pastor Lundkvist som höll det. Bland annat sade han: "Han måste alltid bära trasiga kläder, ty beständigt kröp han i trånga otillåtna hål för att tillägna sig andras ägodelar...... Supen smakade honom långt innan han tog den, nu ligger han i nedersta helvetet och tigger om en droppe vatten.... Du hans efterlämnade make, låt den helige ande sönderkrossa ditt stenhårda hjärta på samma sätt som brännvinsfatet sönderkrossade din mans bröst." Nå, då de på våren efter skulle flytta om kistorna i vintergraven, som de måste utvidga, kände de att Erkes kista var så lätt. De öppnade de och -den var tom! Man misstänkte ett par personer i grannskapet för att de skulle ha stulit den döda kroppen för att använda den till trollmedel. de hade tagit just detta lik, dels emedan karlen hade varit ond och förfallen och dels emedan han fått en hastig, våldsam död. Enligt all beräkning skulle fan ha tagit honom, och då skulle han också vara synnerligt bra skickad att lära ut fans konster.