Titel: Förvandlar sig till björn o river hästar.

Meddelare: F.d. kronojägare G.O. Berglund  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Jag var bara barn, då mormor min talade om den här händelsen. Det var två grannar, som var ute och sökte efter hästarna på skogen. Emellertid blev det sent, så att de lade sig för i skogen. Frampå natten fick den ene karlen se, att den ene kröp tre gånger genom svängremmen, och sen gick han bort i skogen. Då blev där ett sånt rusterande och en sån oro bland hästarna, fast det var natt, då de brukar vila. Om en stund kom han tillbaka, han som hade gått bort. -På morgonen, då de kom till hästarna, hade björnen rivit hästen för han, som legat stilla på natten. Den andre skulle ha förvandlat sig till björn och gjort det. Detta skulle ha hänt i Dalarna, för mormor var därifrån.