Titel: "Vréen elln". (Vriden elden.)

Meddelare: Födorådstagare Nils Josef Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Mina förfäder talade mycket om "vréen elln." Den kunde framställas på två olika sätt. Det ena var, att man satte en torr träpinne i stället för borr i en borrsväng och borrade därmed mot ett torrt trästycke, tills det tog eld. Det andra sättet var detta: Man gjorde av torrt trä en pinne, som var spetsig åt båda ändarna. Dess ena ände satt man mot en vägg, mot andra ändan stödde eller tryckte en person kraftigt med en brädlapp. Så lindade man ett starkt snöre ett par gånger omkring pinnen, två personer fattade varsin ända av snöret och drog hastigt fram och åter. Pinnen snodde då hastigt åt ena hållet, än åt det andra. Inom en kort stund tog det eld antingen i brädlappen eller väggen, så att man därifrån kunde hämta eld i en fnöskbit eller svavelsticka. Eld, som tänts på detta vis troddes ha särskilda egenskaper och användes, dels då man skulle "göra na vrangt" (trolla), och dels då man skulle "göra bort" "förgöring" eller sjukdom. I min tid vet jag dock inte, att detta medel använts.