Titel: Depositionsbeviset.

Meddelare: Änka Anna Vigren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skulnäs

Det var en bonde som var mycket rik. Drängen i gården hade lagt märke till att han gick och sysslade mycket i uthusen med något hemlighetsfullt. Så tog han och gömde sig, så att han kunde se, vad gubben tog sig före i uthuslängan. Fick han så se gubben komma med en mängd dyrbarheter av guld, silver och penningar. Dessa gömde han under golvet i stallet och sade: "Detta jordagods skall ingen finna, förrän de plöjer med en tupp och harvar med en höna över det här stället." Strax därefter dog gubben. De visste, att han hade dyrbarheter, men det var alldeles omöjligt finna något. Slutligen sade drängen, att han skulle söka rätt på egendomen, om han fick gå i arv med dem. Detta ville de inte gå in på med detsamma, men slutligen måste de. Då ställde drängen i ordning en liten plog och en liten harv och spände för en tupp och en höna och körde över skatten. Sen var det upplagt bara till att ta den, men hade de inte vetat om sättet, så hade det inte gått ta upp jordagodset.