Titel: De ofödda.

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzèn  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Det var hemma i Junsele, då jag var barn. Helena Ersdotter, hustru till Abraham Ersson, beklagade sig för min mor över en sak, som plågade henne, så att hon inte fick sova på nätterna. De trodde inte, att vi barnen skulle förstå det där, och inte heller begrep jag så väl då, vad det var frågan om, men det bet sig fast i mitt minne.

- Abraham Ers hade två barn endast. Nu hörde gumman på tre nätterna tre små barn stå nedanför sängen och vilja komma upp till henne. Detta var gubbens fel, sade hon. "Han trösk inne men skaka ute", som hennes ord föll sig. Detta var sade hon missbelåten med, för hon ansåg det vara en stor synd.
- Det har varit en allmän tro, att det är förutbestämt, huru många barn man skall ha, och man har ingen rätt krångla sig undan detta sitt öde lika litet som något annat, som hör Guds ordinationer till.
- Helena trodde, att det var hennes ofödda barn, som hon hörde på nätterna, och att de anklagade henne, för att de ej fått komma till världen.