Titel: Förvandlad lax i Junsele sn.

Meddelare: Gästgivare Per Eriksson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Östergraninge

Det finnes här i sjöarna en fisk, som vi kallar "rabbox." Det är ett mellanting mellan sik och siklöja. Denna fiskart är mycket sällsynt. Mig veterligt förekommer den endast här och i Betasjön i Junsele. Där kallas den "betasjösilla." Där hörde jag följande sägen om uppkomsten av denna fisk. Långt tillbaka hade de en präst i Junsele, som var mycket slängd i hemliga konster och därför kallades "Spå-Herr-Ola." På den tiden fanns det också lax i Junsele. Varje vecka skulle bönderna lämna största laxen de fångat till prästen. Det var en del av hans lön. Men så började bönderna tycka, att det blev för fett åt prästen, att få alla de stora laxarna. det kunde ju räcka till, om han finge av de mindre, och så kom de sams att göra så. Prästen anmärkte på laxarna. De var så små. Men bönderna försäkrade, att det inte gick få större lax numera. "Å" sade han, "ni ska nog få den ännu mindre!" efter den dagen avtog laxen i storlek, så att de ej fick något på sina gamla laxnät utan måste skaffa sig nya med mindre maskor. Till slut var all laxen förvandlad till "betasjösill." Denna sägen hörde jag av en gammal gubbe i J.