Titel: "Spå-Herr-Ola" o lappen.

Meddelare: Hustru Anna Johanna Berglund  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

"Spå-Herr-Ola var första prosten i Resele. Han hade fått det namnet, emedan han skulle vara svår till att "spå" eller trolla. Han lät också folket tro, att han dugde till lite. Så hade han lovat dem, att de skulle få skaffa den värsta trollapp, som de kunde få tag på, och de skulle "spå" mot varandra. Ja, lappen kom. Nu hade prosten ställt upp en låda ute på gården. I den hade han lagt krut, och så hade han lett en kruttråd från lådan och in i sitt rum, så atyt den inte syntes. Nu narrade han lappen att sätta sig på lådan, och så tände han på kruttråden.Om en liten stund flög lappen i luften förstås, och det blev slut med honom. Ja så berättas det om honom.