Titel: I Brandells galoscher.

Meddelare: Födorådstagare Per Olsson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Grötom

Min mor var i ungdomslivet, då gamla Brandell var präst här i Nora. Brandell hade en piga, som var mycket begiven på att dansa. Nu inträffade en gång, att det var dans i en gård i Salom. Pigan ville gå dit, men hon måste be pastorn om lov. Han svarade, att hon skulle få gå, men hon skulle vänta, tills de börjat dansa. Då tiden var inne gick Brandell med henne fram till stugan, där det dansades. Då sköt han av sig sina galoscher och sade till pigan: "Stig i de där och titta på fönstret, så skall du få se, vilket sällskap ni har, då ni dansar." Flickan steg i prästens galoscher och tittade på fönstret. I detsamma segnade hon ihop och B. måste bära henne hem. Hon gick aldrig mera på bal, för hon hade sett varelser med horn och svansar svänga om med de dansande.