Titel: "Gammel Brandeln."

Meddelare: Födorådstagare Johan Gerdin  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Björnån

Då jag var barn hörde jag den här berättelsen om gamle Brandell i Nora - far till vår kyrkoherde. Det var dans i en gård i närheten och drängen ville gå dit. Det skulle han få, svarade Brandell, men han skulle själv följa med dit. Då de kom fram till stugan ställde de sig att titta in genom fönstret. Brandell sköt av sig sina galoscher och sade åt drängen att stiga i dem. Han gjorde så och då fick han se, vem som dansade tillsammans med dem. Det var den onde själv. Den, som inte ville gå in på dansen, det var drängen. Han var en andans man, Brandell.