Titel: Peder Dass

Meddelare: Arrendator Axel Olof Edfors  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Ankarvattnet

Det var en präst i Norge, som hette Peder Dass. Han var svår i allehanda trollkonster. Ingenting gick han bet för. Detta hade kungen fått höra. Han beslöt sätta prästen på prov. Till den ändan befallde han Dass komma till huvudstaden och predika på slottet på julmorgonen, men han ställde så att Dass inte fick budet förrän på julkvällen. Men denne blev inte bet. Han kommenderade fram själva fan, att han skulle skjutsa honom. Till lön skulle han få alla, som sov i kyrkan på julmorgonen, då Dass predikade. Fan gav sig iväg men honom luftvägen. Då de kom över havet, sänkte sig fan och tänkte dränka honom, men Dass sade bara: "Höger opp, och bätter fram, din satan!" och då bar det iväg igen. De kom fram i rätt tid. Om det var till Stockholm eller Köpenhamn, vet jag inte. Men den som blev utan lön den gången, det var fan, ty Dass "rejol sej" och predikade så pass, att inte en enda fick kast till att somna.