Titel: En Wittenbergspräst.

Meddelare: Arbetare Abraham Nilsson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Abraham Ren var präst i Lycksele. Han hade studerat i Wittenberg, och därför kunde han lite mer än andra präster. Hans far var prost i Åsele, och han ville inte veta av sonens konster eller tro på dem. En gång gick de över kyrkogården. "Vill pappa se Braddik - Segre?" frågade sonen. -"Braddik - Segre" var en död lappgumma, som i livet gjorde kvastar och sålde.- "Du!" sade prosten med förakt. Ögonblicket efter kom den döda gåendes förbi dem med en börda kvastar på ryggen. "Huru mår ni nuförtiden?" frågade Abraham. "Bra, bra!" sade gumman och skyndade vidare. - En dag satt Abraham och disputerade med fadern om spådom, som denne inte hördes tro på. Då gjorde Abraham en liten handrörelse och sade något kraftigt ord och med detsamma försvann ena väggen ur rummet., så att det blev klara dagen. Väggen fanns nog kvar, men det syntes så för fadern. - På Åsele platsen skulle han visa några stycken prov på sin konst och krypa genom en timmerstock. Han gjorde det också, tyckte de alldeles säkert, men han hade bara vänt synen på dem. Några personer som kom dit senarre, såg att han kröp fram ovanpå stocken. - På förhand sade han stunden, då han skulle dö, och på den dagens morgon rakade han sig och ställde sig i ordning. Då klockslaget var inne, segnade han ihop och var död.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1441