Titel: Andar i kyrkan.

Meddelare: Hemmansägare Jonas Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Jag hade en gammal faster, som tjänade i prästgården i Lycksele under gamla Sundelins tid. Då inträffade det, att kyrkdörren aldrig kunde hållas stängd på nätterna. De hade riktigt lås, så att ingen människa kunde öppna dörren utan att bryta sönder, men allt var helt så det var andar, som hade gjort det. De hade dit många präster, att de skulle bortdriva anhanget, men de var för svaga i konsten. Slutligen kom brodern till kyrkoherden dit, Uno Sundelin. de var då församlade en 4 a' 5 präster. Mitt i natten tog Uno dem med upp till kyrkan. De fick stanna ute i vapenhuset medan han ensam gick in. Om en stund kom han ut, stängde dörren och sade, att nu skulle den inte bli öppnad flera gånger på nätterna, och så vände han sig till sina kamrater och sade: "Jag har vägt eder på ena våg och funnit eder för lätta". Sedan stod dörren i lås på nätterna.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1443