Titel: Pastor Brandell.

Meddelare: Hemmansägare O. Söderström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

I Själervad var det förr i tiden en präst, som hette Bradell. De har berättat, att han efter jordfästningen av ett lik brukade tala om, vart den dödes själ farit. - Nu minnes jag inte, om det var han, eller var det en annan präst. Men det var då på det viset, att några beslöt sätta honom på prov. De fick en levande person att lägga sig i en likkista, och så for de till prästen med kistan., att han skulle jordfästa liket. Då prästen skulle tilll att säga, vart själen kommit, sade han: "Jag finner honom varken i himmel eller helvete." Om en stund utropade han: "Jo, nu far han till helvetet!" Då de öppnade kistan, var personen just död. Det skulle ha gått så med honom, emedan det var så syndigt gjort av honom att handla på detta sätt.