Titel: Brandell och trollkarlen.

Meddelare: Födorådstagare Johan Erlander  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Ärsta

Långt före mitt minne bodde i Granvik en bonde, som hette Per Olsson. Han skulle vara en riktig trollgubbe. På den tiden var gammal Brandell pastor här i Nora. Så hände det sig att en gumma i byn Gräta blödde näsblod så länge, att det såg ut som hon skulle dö. Då skickade de ut två skjutsar. En for till Per Olsson i Gavik och den andre for efter prästen. Så fort Per fick höra, huru det var, stannade blödningen, men han följde ändå med till Gräta, för det var den ordern. Där möttes nu trollgubben och prästen. Brandell försökte bevisa för Per Olsson, att det var syndigt använda sig av dylika medel. då svarade Per Olsson: "Om så är, så får hon väl blöda ihjäl," och så släppte han lös blodet igen. Men det stod inte på lång stund förrän prästen måste be honom ta kvar blodet igen. Och det gjorde han. Jag talade med en gubbe, som hade varit mycket tillsammans med Per Olsson och väl fått litet inblick i hans vetenskap och han sade: "Om jag bara ville försvära min själ åt djävulen, skulle jag kunna göra så pass, att du aldrig skulle ha någon nytta av dina kreatur, Jag behövde därtill bara ta ett litet ben från kyrkogården och sticka in under golvet i din ladugård, så vore det hänt," sa han, och det tror jag nog ginge.