Titel: Trollkarlar

Meddelare: Hemmansägare Petrus Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Björås

I min barndom talades mycket om en del framstående trollkarlar, som funnits här på trakterna. En av dessa bodde i Alderskog i Skog och hette Jon Jansson, en annan var Erik Månsson i Nordingrå och Jakob Jonsson i Skogs sn. i Gallsätter by. Av dessa levde Jon Jansson i mitt minne. Jag t.o.m. skjutsade honom en gång. Det berättas, att en person kom hem till Jakob Jonsson och ville lära sig trolla, och därtill fick han löfte. Allra först skulle de fara genom sju kyrksocknar på en enda natt. Jakob bröt av en granruska, satte sig grensle över den och tillsade den andre att ta plats bakom. Så bar det iväg i vinande fart och på morgonen var de tillbaka vid trollkarlens hem. Där gick de in för att fortsätta kursen. Men då lärjungen fick se alla de otrevliga saker, trollkarlen hade att hjälpa sig med, blev han rädd och gick sin väg. Det var dödben, hår blånagalar,dödmull, grodor, ormar o.s.v. - I min barndom var det väl knappast någon, som icke fullt och fast trodde på denna sägen.