Titel: Häxans smörjhorn.

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Som barn hörde jag följande berättelse från häxeriväsendets dagar:
I Nordingrå var det en änka, som skötte hemmanet efter sin man. Hon var mycket noga i allt som var, kommenderade i alla småsaker. En dag var de ute och slog. Hon skickade hem drängen efter kärrskrindan, för hö skulle köras hem till gården. Upprepade gånger påminde hon drängen, att han skulle smörja kärran, in nan han körde hemifrån. Då drängen kom hem och sklulle till att smörja kärran fann han intet att smörja med, varför han tog till att rota och skoga inne i stugan efter något sådant. Äntligen hittade han uppe i ett skåp ett horn med något fett uti. Han tog och smorde ena hjulaxeln därmed, och då tog hjulet till att sno runt med en förfärande fart, och likadant for det också med det andra. Då utropade drängen: "Dra åt helvete!" Ögonblickligen rusade kärrskrindan iväg och de såg aldrig mera till den. Drängen hade fått tag på kärringens smörjehorn, som hon smorde sig ur, då hon skulle fara till Blåkulla.

Hos samma gumma hade det inträffat, att pigan en gång ville försöka sig på att göra samma resa som matmodern. Hon hade hört denna säga, sedan hon smort sig: "Upp genom murn (skorstenen) å rusk genom busk till Blåkulla!" Men pigan sade fel:
"Upp å ner genom murn!" Ej förr hade hon sagt det förr än hon tog till att flyga upp och ned genom skorstenspipan. Därmed höll hon på länge. Men så kom drängen in och han lyckades få tag på flickans ben och draga henne ur skorstenen, vilket dock inte lyckades förrän solen gick upp.

Den, som berättat detta, sade också namnet på byn, där det skulle ha inträffat, men det har jag glömt.