Titel: Jakob Jonsson i Ullånger

Meddelare: Födorådstagare Johan Nordin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Käxed

Det är en 70 á 80 år sedan. Då levde i Nordtjärn i Ullånger en "viskarl," som hette Jakob Jonsson. Han tycktes verkligen ha sett litet längre och djupare än andra. På Nässkogen hade en ko kommit bort ena sommaren. De gick skallgång efter henne men fann inte. Då for de J.J-n med en kvarter brännvin som vanligt var. De trodde, att kon var bergtagen. Men sedan J.J-n. "sett i brännvinet" sade han: "Nej, det är hon inte. Det är en liten tjärn på skogen. Gå rakt i väster från den, så träffa Ni på en liten svedja. Mitt på den ligger kon. Men hon duger ingenting till, ty masken kryper redan ut genom nosen på henne." De sökte efter hans beskrivning och fann mycket riktigt kon. En annan person hade varit till J.J-n. för sin hustru. Hon låg i så svår värk, att han uttalade farhågor för att hon skulle. "Ånej," sa J.J-n. "nog lever hon, kanske du vill se henne" Så höll han upp brännvinnsflaskan och lät den andre se i den. Då såg han alldeles tydligt och naturligt det inre av sitt hem och hustrun, som låg i sängen. J.J-n tog flaskan och gick ut ett litet tag och kom så tillbaka med den. Inte syntes det någon förändring på innehållet, utan det var som vanligt brännvin. Men detta skulle den sjuka smörja sig, så skulle hon bli bra. Men det egendomliga var, att värken tog av från det ögonblick J.J-n. fick reda på, att hon var sjuk. Ja, kvinnan blev bra. -Men då han, som varit till J.J-n. den där gången, kom på hemvägen, blev han ganska svag och konstig i kroppen. Han trodde det kom sig av att han tittade i flaskan och såg den där synen.