Titel: Trollkarlens död.

Meddelare: Födorådstagare Sven Petter Svensson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Västerlandsjö

Jan Ersson i Kroksta i Själevad hade mistat 2 duss. skedar av gammalt silver. För att få igen dem hade han hem en "viskarl," som hette Tornberg och var hemma från Gideå bruk. Han kom till Kroksta och gjorde sina trollkonster. Nu skulle tjuven vara tvungen bära hem det det stulna. Men Tornberg förbjöd J.En strängeligen att vara elak mot tjuven, då denna kom. Så begav sig T. på hemvägen. Inte länge därefter kom tjuven mycket riktigt med skedarna. Då tog J.En. och gav honom ett grundligt kokstryk. Tornberg hade då hunnit på skogen norrom Torsböle och där blev han död i detsamma ögonblicket. Detta tilldrog sig för cirka 50 år sedan.