Titel: Hos Ol. Nilsson i Fors.

Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det är omkring 20 år sedan Ol. Nisch'n (Olof Nilsson) i Fors i Själevad dog. Han åtnjöt på sin tid stort anseende som botare och trollkarl. Som halvvuxen yngling blev jag flera gånger skickad till honom för andra, som behövde hjälp. Alltid skulle man sådana gånger ha med sig ett kvarter eller ett halvstop brännvin. Han tog flaskan och gick för sig själv en stund, och så lämnade han den tillbaka. Den sjuke skulle tvätta eller bestryka sig med brännvinet i flaskan tre kvällar å rad vissa gånger om jag inte minnes fel, så var det nio gånger. Innan man började behandlingen, skulle man se till, att ingen levande varelse av något slag låg inne i det rummet och sov, och flaskan skulle förvaras i ett rum eller på ett ställe, där ingen sov. Dessa regler höll han mycket strängt på.Då den där Ol Nisch'n skulle till att dö, blev det besvärligt och fasansfullt för honom. Sista dygnet ropade han ideligen: "Hjälp mej, hjälp mej! Småjävla kaste brännvine på mej!" Det lärde vara rent hemskt att vara med, efter vad de berättat.