Titel: Också en vis.

Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det är så där en 25 år sedan. en bonde i Landsjö, som hette Nisse Nordin, hade en ko, som prompt skulle vara inne i ägorna, och hon hade en rent underbar förmåga att ta upp grindar och bryta ner gärdesgårdar. Ideligen fick de köra henne ut ur ägorna. Till slut blev Nordin rent förbannad på kon, och så röt han till åt henne en gång: "Dra åt helvete me dej, jävla kosatan, och kom aldrig mera in på mina ägor, ditt förbannade helvete till kokräk!" Vad skedde tro! Jo, kon kom inte mera hem. De sökte och sökte, men hon var och förblev och vart borta. Nu fanns i Källsjö i Gideå en käring, som utgav sig för att kunna bota både folk och fä och "göra igen" stulet gods o.s.v. Henne tog Nordin hem, att hon skulle "visa ut" huru det gått med kokräket. Hon fick sig brännvin och slog i ett stort glas och sade till Nordin att titta i brännvinet, "men du skall inte vara rädd," sade hon. Nordin tittade och tittade. "Ser du nånting?" frågade Källsjökäringen." I helvete heller!" svarade Nordin, "om det vore jävel i jävel, så bleve jag inte rädd ändå." "Titta bättre! svarade Kälsjökäringen." ser du ingenting?" sade hon. "Nej, har jag ju sagt, jag ser ingenting annat än Guss rena brännvinet," svarade Nordin. "Ja, då är du rädd," mente hon, "Ser du inte din närmaste granne? Det är han som stulit kon för dej." Men då blev Nordin arg och röt: "Jag rädd, har jag inte sagt dej, din förbannade skojarkäringsatan, att jag inte skulle bli rädd, om dä så vore smojävel i smojävel fulla glaset!" De skildes som värsta ovänner. Men sommaren därefter fann de kons huvud och skälla på en myr. Hon hade gått ner sig och omkommit. Kälsjökäringen var en riktig skojarkäring, men det var många, som anlitade henne och trodde, att hon dugde till nånting. Hon dog för bara en c:a 15 år sedan.