Titel: Kortrubrik saknas

Meddelare: Hemmansägare Nils Edholm  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Det är en 25 år sedan "Blind Nisse", levde. Han var fattighjon och gick på socknen. Han berättade den här historien: En pojke hade gått in i ett kvarnhus. Fick han så se en pojke och en flicka komma åt kvarnen till, och därför kröp han upp i kvarnstuten och gömde sig. Det där paret kom in och tog på överlägga om att "ha roligt" med varandra.

De kom bra sams om den saken och för att det inte skulle "göra nånting" (bli några följder) lade pojken en 4 riksdaler under ändan på jäntan, där hon låg på laven. Då de höll på som bäst, reste han i stuten på sig för att beskåda dem, men stuten satt inte bättre fast än han ramlade ner, och då blev de där två så förskräckta, att de sprang sin väg och glömde kvar 4-riksdalern, och den fick de aldrig mera se, för han som var kvar i kvarnen tog den förstås.

Anm. Att 4-riksdaler eller Speciriksdaler skulle hava i folkföreställningen ansetts såsom medel att förhindra befruktning tyckes ej hava varit bruket. Jag har aldrig hört detta uppgivas annat än i denna historia. Det är nog helt enkelt en "gjord" situation.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. A. Barnet. a.)Avelse. VIII. Skämt, humor m.m. b.) D: svinaktiga.