Titel: Tron verkar allt.

Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det är en 25 år sedan. Det är nämligen "siste på" "Spå Lisa! i Idbyn levde. Gumman åt handlanden Gidlöv i Högbyn fick rent förbannat med tandvärk. Så sa hon åt gubben, att han måste ta ett kvarter brännvin och gå till Spå Lisa och be henne "göra i brännvinet" mot värken. Gidlöv gav sig iväg. Då han kommit ett stycke till vägs, mötte han Nils Lundkvist i Stybbersmark, som var en bra karl av värsta sorten till att supa. Då han fick höra att Gidlöv hade ett helt kvarter brännvin, som han skulle till "Spå Lisa" med, sa han: "Tok, inte behöver du ha så mycket! Kom så går vi in här i stugan och får oss en kask. Jag är så helvetes sjösjuk idag". De gick in med påföljd, att allt brännvinet gick åt. Då for fan i Gidlöv! Han gick hem, fyllde på flaskan och gick med den in till kälingen. "Herre Jesses, va du har varit länge!" sa hon, för hon hade rent obarmhärtigt med tandvärk. "Ja", svarade Gidlöv, "där var så många idag, att jag fick vänta så länge. Men ta nu och tvätta dej om käken med det här och linda så om med en ylleduk och gå och lägg dej. Men gå in i kammaren, då du tvättar dej, och se efter så att kattongen inte ligger där och sover och sätt sedan flaskan i en skrubb, ifall du skulle träffa för värk en gång till". Hon gjorde, som han sade, och genast gav sig värken, och hon prisade och välsignade "Spå Lisa" för den sköna medicinen.