Titel: Skottet på bilden.

Meddelare: Födorådstagare Karl Johan Johansson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

I Granberget bodde en man, som hette Per Nilsson. Hans svärmor bodde i Tvåtjärn. Hon var elak på honom och gjorde honom varjehanda ont medelst trolldom. Då kallade han hem en "visman" från Storbäck, som hette And. Daniel Andersson, att han skulle freda Per Nilsson och oskadliggöra svärmodern, men han skulle icke få döda henne. Sedan Anders Daniel gjort alla förberedelser, ritade han på maskindörren (logdörren) en kvinnobild, och så sköt han ett skott i axeln på bilden. Med detsamma fick gumman en så svår värk i axeln och det var början till döden, fast det drog om en rätt lång tid. Sonen till Per Nilsson, Nils Erik Nilsson, som dog för endast tre år sedan, var med vid detta tillfälle och skulle lära sig sådan konster. Han hade redan fått veta mycket, men för att bli riktigt "examinerad" skulle han följa Anders Daniel i stallet. Där möttes han emellertid från början av så mycket osynliga och övernaturligt, att han blev rädd och sprang från alltsammans. Jag har uppgiften i andra hand från fullt tillförlitlig person.

Se vidare n:r. 1402.