Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-T860

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Kortrubrik saknas.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Jöns Persson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Bergvattnet

Hovslagare Hans minnes jag mycket väl och såg honom flera gånger. Han var härifrån socknen men hade ingen varaktig stad utan for och flackade omkring överallt. Han var en mycket duktig "spågubbe" och anlitades mycket. Det var på jämtlandssidan en bonde som hade förargat en lappgumma så att hon skickat på honom en"spåsändning", men huru den hade verkat, vet jag ej, men alltnog så hade han blivit rätt illa ute, jämtgubben.
Då sände de efter "Hovslagar Hans". Då han kom dit, ritade han upp ett hjärta på en dörr och sköt av ett bösskott mot detta hjärta. då rann det blod ur bilden. I samma ögonblick dog lappgumman, som han ämnat "trollskottet" åt, fast hon befann sig långt ner i landet. Han var svår, Hovslagar Hans. Men han strök själv med för sin konst. En gång, då han skulle "spå" lade han sig i dvala alldeles som lapparna brukat. Men först sade han till folket i gården, att de skulle väcka honom på bestämd minut. De gjorde emellertid icke detta utan dröjde litet över tiden, men då var det omöjligt för dem att få liv i honom. Han vaknade aldrig mera. Det var visst i Alanäset detta skedde och ungefär i mitten av 1850-talet. Hovslagar Hans var duktig djurläkare också och det var för att han brukade sko hästar som han fått det namnet.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IV_1916-1917. Uppteckningsnr: 860


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer
ÄLV

FISKAR FRITID

Stol

Vävprov

Vävprov