Titel: Faktus.

Meddelare: Hustru Anna Karolina Jonsson  År: 1917

Det var en stor trollkarl på Lutherus tid., som hette Faktus. De där två var mycket tillsammans. En gång var de i Rom, och då gjorde Faktus både sig och Lutherus osynliga, och så gick de upp till påven. Han satt just och åt. Då klev Faktus upp på bordet, sköt ner byxorna och satte sig över påvens tallrik och sket en stor rusa. Då sade påven: "Det faller manna från himmelen,men det luktar som mannaträck". Då kunde Lutherus inte hålla sig utan slog till ett gapskratt, och då blev de bägge synliga, så att påven fick se, varifrån "manna" kom. Men huru det sedan gick för dem, minnes jag inte, för det är så länge sedan jag hörde det berättas.