Titel: Preventiv åtgärd.

Meddelare: Gästgiverska, Hustru Frida Maria Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Täfteå

Det var ett bondfolk i Bygdom, som inte ville ha mer än två barn. Sedan de fått dessa, kröp gumman varenda kväll i en tunnsäck med fötterna och knöt den om livet, så att gubben och hon inte skulle råka till att fördumma sig i sömnen, för att si, de var sams om den saken. Nå allt gick efter beräkning. De fick inga fler barn.
Men då gubben låg sjuk och skulle till att dö, fick han det plågsamt. Han tyckte, att det var fulla av småbarn, som klämde honom alldeles förfärligt. Det troddes, att detta var de barn, de skulle hava fått om de inte begagnat säcken. Och det här är inte längre tillbaka, än jag känt de båda mycket väl och deras tjänstefolk berättade för full sanning det där om säcken.

Samma uppt. även under rubrik 1.Människan. E,Döden och de döda. d.)"skrömt".1.)Spökerier vid dödläger och dödsfall.